Linux Mint 22 „Wilma“ Cinnamon, Mate a Xfce

Na blogu Linux Mint sa objavil príspevok, kde bolo oznámené nové vydanie očakávanej verzie Linux Mint 22 „Wilma“. Prichádza s tromi podporovanými prostrediami Cinnamon, Mate a Xfce. Je založené na Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat“ a podporu bude mať do roku 2029. Oproti Ubuntu má vypnutý Snap store a tím LM robí vlastný .deb balíček pre Firefox a Thunderbird. Boli vykonané zlepšenia pre inštalácie Linux Mint 22, aby boli lepšie lokalizované a využívali menej miesta na disku ako predtým. Predinštalované balíky pre jazyky iné ako angličtina a ten, ktorý vyberiete, sa na konci inštalácie odstránia.

Dodáva sa s aktualizovaným softvérom a prináša vylepšenia a mnoho nových funkcií, vďaka ktorým bude používanie vášho počítača ešte pohodlnejšie. Ak už používate BETA verziu, tak nemusíte robiť nič špeciálne. Nainštalovaním dostupných aktualizácií sa z tejto BETA verzie stane stabilná verzia Linux Mint 22.

Podpora nových technológií

  • Aby bola zaručená lepšia kompatibilita s moderným hardvérom, jadro má verziu 6.8 a ďalšie vydania Linux Mint 22.x budú nasledovať ubuntu sériu HWE (Hardware Enablement).
  • Predvolený zvukový server sa prepol na Pipewire.
  • Softvérové ​​zdroje získali podporu pre nový formát Debian DEB822.
  • Témy vzhľadu boli aktualizované, aby podporovali GTK4.
  • Do Pix bola pridaná podpora JXL a bol pre ňu implementovaný nový náhľad (thumbnailer).
  • Všetok softvér používajúci knižnice libsoup2 bol migrovaný na libsoup3.
  • Vylepšenia podpory pre HiDPI boli vykonané v zavádzacej sekvencii v Plymouth a Slick-Greeter.

Odkiaľ získať inštalačný disk

Sťahovať inštalačné obrazy diskov možno napríklad z oficiálnej stránky projektu Linux Mint https://linuxmint.com/download_all.php. Tam podľa zvolenej verzie stačí kliknúť na odkaz pre začatie sťahovania inštalačného obrazu, alebo stiahnuť cez torrent. Dobre urobíte, ak dáte prednosť zrkadlu vo vašej krajine alebo blízkej lokácii. Nebudete musieť dlho čakať, ako tomu bolo už v minulosti. Najväčší nápor sa totiž očakáva na hlavných zrkadlách.

Kontrola pravosti a integrity iso

Po stiahnutí a pred inštaláciou sa odporúča overiť integritu a pravosť inštalačného obrazu. Ako na to, môže pomôcť aj tento príspevok v odkaze https://www.linux-mint-czech.cz/2016/08/ako-overit-stiahnuty-obraz-iso-linux-mint/. Alebo tu https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/cs/latest/verify.html. Reťazce aktuálnych kontrolných súčtov iso obrazov sú tu https://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/22/sha256sum.txt

Minimálne požiadavky na počítač

Minimálne požiadavky pre inštaláciu (tieto údaje treba brať s rezervou):

  • 2GB RAM (aspoň 4GB pre bežné použitie).
  • 20GB miesta na disku (100GB pre bežné použitie, ako komu vyhovuje).
  • 1024×768 rozlíšenie displeja (tip: na obrazovkách s nízkym rozlíšením, po stlačení klávesy Alt sa dá ťahaním kurzora myšou, touchpadom dosiahnuť časti okna, tak aby boli viditeľné, ak presahujú za okraje)

Návod pre inováciu, či povýšenie verzie z Linux Mint 21.3 bude zverejnený na blogu linux mint.

.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

14 reakcí na Linux Mint 22 „Wilma“ Cinnamon, Mate a Xfce

  1. Ukomír říká:

    Čakám kým mi to ponúkne Správca aktualizácií, ale zatial nič.

  2. Ukomír říká:

    Tak už som to nevydržal. Nechodila aktualizácia, tak som ju spravil podla návodu na LM blog, apt install mintupgrade. Trvalo to dlhšie ako predchádzajúce povýšenia, ale zatial všetko bez problému. Len mi to odstránilo Blender. A tuším aj Openshot. Pri inštalovaní balíkov som tam videl aj nejaké .exe súbory. Wine nemám, tak neviem na čo boli.

  3. karel-5 říká:

    Bohužel, Wilma má problém s porty USB, na notasu Asus M 509 D, distro xfce. Po nabutování funguje usb pouze pokud je napáječ 230V zastrčen a baterie se dobíjí. Jakmile konektor vytáhnu, po chvíli usbčka zamrznou, nejde ani ext. wifi klíčenka a zmizí i wifi ikona z lišty. Ale – úspěšně jsem abgrejdoval na jádro 40, ale to problém neřeší. Alespon že se snížily otáčky větráčku, takže se s tím dá tak nějak pracovat. Touchpad funguje normálně. Systém vypíná napájení usb portů, ale proč?

  4. karel-5 říká:

    Instaloval jsem přes mintupgrade, to bude asi ten problém. Nebyla to čistá instalace, ale abgrejd. Vyřešil jsem to jinak – stáhl jsem Mate a tam problém není. V notasu jsem navíc odebral 1T pomalý HD, vyfoukal a vyčistil větráček, přepastoval CPU, takže nyní se to chová docela dobře a tak to takhle asi nechám. Navíc se povedl i abgrejd biosu, tak uvidíme.

    Mintu zdar 🙂

  5. Ukomir říká:

    Akú velkosť Vám zaberá LM 22 ? Ja som posledné LM (3-4x) dával len upgrade. Mne zaberá na disku 16 G. Rozmíšlam nad čistou inštaláciou. Pozeral som to, ale neviem aj tak čoho tam tolko je. V „usr/share“ Ikony zaberajú 700MB. Opera 300MB ,Firefox 250MB.. .Pozeral som aj Analyzátor využitia disku, ale neviem tam nájsť tie gigabajty.

    • Labeent říká:

      Pokud používáš například Thunderbird, podívej se na skrytou složku.Thunderbird. Bývají v ní schované i všechny přílohy mailů apod. Proto se vždycky směju těm minimálním požadavkům na běh systému, co uvádí vývojáři. To je totiž pro čistý systém, co nic nemá. Můj Thunderbird má za leta používání …. moment ….24GB

      Jinak mezi hlavními verzemi 21 — 22 apod. jsem vždy doporučoval čistou instalaci, navíc s odděleným /Home a jádrem /. To při automatické instalaci není a je to chyba. Pak jsou totiž nové instalace výrazně jednodušší a hlavně máte /Home v podstatě nezknutý.

  6. Labeent říká:

    Oprava překlepu: … netknutý

  7. Ukomir říká:

    Thunderbird, ani iný mail na PC nepoužívam. Nechám to zatial tak a možno ďalšiu aktualizáciu spravím čistú inštaláciu. Fungovať funguje, miesta na disku mám dosť 🙂 , nebudem to komplikovať.

    • Anonym říká:

      Ještě bych se zeptal, zda odstraňuješ stará jádra? Pokud ne, tak tam taky je pár zbytečných GB.

      • Ukomir říká:

        Odstraňujem. Cez Správcu aktualizácií. Nechávam si pre istotu ešte to predchádzajúce jadro, ale ostatné dám odstrániť. Cez 9GB mi zaberá /usr . Z toho 5,7GB usr/lib a 2,7GB usr/share. Home zaberá 3GB , z toho cache 1,2GB , config skoro 1GB. Momentálne systém zaberá 17GB. Ale som neodstraňoval Temp/cache. Na občastné vyčistenie používam BleachBit. Po vyčistení to mám 15-16GB.

  8. oldam7 říká:

    Ahojte. Na svém počítači testuju verzi Linux Mint LMDE/64 a jede perfektně. Mě ty Ubuntu verze moc nesedí. Akorát prostředí XFCE jsem si tam doinstaloval, protože ho mám nejraději a je to perfektní. Nic mi tam nechybí. Nemám tam žádné problémy s ničím. Dříve jsem měl rád klasické Ubuntu ale skončil jsem u 10.04.

    • menom říká:

      Cau, podobne u mna bolo posledne ubuntu 10.04 s gnome 2, lebo prislo unity a to uz neslo si zvyknut.
      Takze k cinnamon si nainstaloval xfce. Debian ma urcitu striktnu politiku a v minulosti boli problemy s ovladacmi, hlavne wifi ako ze dorob si sam.
      Ked LMDE funguje bezvadne, to je dobra sprava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *