Xscreensaver

icon_spořičJak je obecně známo, s odchodem CRT monitorů do věčných lovišť zmizela i potřeba mít zapnutý nějaký spořič. Dnes si ale dovolíme přepych být trochu nostalgičtí. Na Mintu Mate se nabízí celkem dobrý spořič obrazovky, kde můžeme například přehrávat náhodně fotografie z celého adresáře, náhodou to vím, protože jej používá moje žena. Já na svém notebooku používám Cinnamon, kde se ve výchozím nastavení nachází vlastně jen zámek obrazovky a mě irituje nutnost pokaždé odmykat počítač zadáváním hesla.

Dnes si proto představíme spořič, který se jmenuje Xscreensaver. Nabízí více než 200 různých spořičů – jsou mezi nimi různé obrazce a můžeme zde například odebírat i rss obsah nějaké webové stránky (bohužel se mi to ale nepodařilo počeštit), nechybí několik variací promítání vlastních obrázků a také si ukážeme, jak přidat spořič, který umí přehrávat filmy z vaší videotéky. Ó, jaké to bylo krásné, když se mi stále objevovaly na monitoru první krůčky našeho batolete. Takže, jak vidíte, seznam spořičů pro Xscreensaver není konečný. Abych nezapomněl, je zde také možnost nastavit zámek obrazovky a rovněž funkce spuštění  nahodilých zaškrtnutých spořičů.

Nezlobte se, ale návod budu psát pro uživatele Cinnamonu. Ostatní pokud se rozhodnou odinstalovat stávající spořič, nechť tak činí přes terminál a dají si dobrý pozor, aby nespláchli pryč také nějaké důležité závislosti, což by mohlo mít za následek poškození systému. Takže zaprvé vypneme zámek obrazovky – najdeme to v Menu > Volby > Zámek obrazovky. Tamtéž později najdeme i Screensaver.

Protože potřebujeme, aby se nám spořič spouštěl automaticky, přidáme v Aplikacích spouštěných při přihlášení příkaz: xscreensaver -nosplash a uložíme, bude to vypadat nějak takhle:

 

spořič

Dále přistoupíme k instalaci v terminálu. Kdo nechce žádný spořič přidávat, nechť kopíruje pouze před balíček xfishtank. Tím nebudeme mít ani jeden spořič šedý (nenainstalovaný).

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install libxss-dev libxss1-dbg libxss1 kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins unicode-screensaver xscreensaver* xfishtank goban-ss goban-original-games mpv rss-glx

 

spořič-1

 

Pokud se nám nechce odhlašovat, nemusíme. Stačí spustit nabídku screensaveru a potvrdit spuštění deamona. K ostatním balíčkům xfishtank je vlastně akvárko, mě se nelíbí, má totiž jednobarevné pozadí.

Následující dva balíčky se týkají pouze fandů hry Go, přehrává se libovolná databáze her. Bohužel pro šachy jsem nic podobného nenašel, asi šachy, jakožto novější hra stále podléhá licenci. 😀 Balíček mpv nám umožní si přidat promítání filmů ve formátech MOV,MP4, MPEG, QuickTime, FLV a AVI, Poslední balíček, který se rovněž nachází v běžném repozitáři je rss-glx a přidá spořiče Biof, Busy Spheres, Colorfire, Cyclone, Drempels, Euphoria, Feedback, Fieldlines, Flocks, Flux, Helios, Hufo’s Smoke, Hufo’s Tunnel, Hyperspace, Lattice, Lorenz Attractor, MatrixView, Plasma, Pixel City, Skyrocket, Solarwinds, SpirographX a Sundancer2. Jsou opravdu graficky vydařené.

 

spořič-2

 

Ale nic není zadarmo, aby se nám objevily v nabídce, je potřeba je připsat do skrytého souboru .xscreensaver, takže otevíráme nejlépe příkazem, který uvedu níže. Pro kontrolu nastavení budeme potřebovat ještě jeden soubor. Tyto pak budeme střídat, protože není vhodné mít otevřený konfigurační soubor a zároveň Xscreensaver.

Příkazy terminálu:
gedit .xscreensaver
xscreensaver-demo

 

Takže ještě jednou: zavřít soubor nebo nabídku, dát v terminálu dvakrát šipku nahoru, abychom vyvolali předposlední příkaz, teď myslím výhradně tyto dva a spustit.

 

spořič-3

 

A co budeme dělat v tom konfiguráku? Budeme připisovat již nainstalované spořiče v přidaných balíčcích, Vypadá to asi takto:

 

spořič3a

 

Snad to bude vidět. O abecední pořádek se nemusíte starat, nabídka se sama seřadí. Dále již jen zbývá procházet se nastavením a vybírat. Je z čeho. Skutečný borec může napsat spořič vlastní anebo aspoň vygooglit něco funkčního, co se nepovedlo mě. A samozřejmě uveďte v komentáři zdroj.  🙂

 

spořič-4

 

Na závěr se sluší uvést domovskou stránku projektu. Novější verze programu má svůj PPA. Jinak nevím proč, ale já to mám v angličtině, ale nebojte se, je to jednoduché. Snad jen: Xscreensaver má nastavení jako celek a potom je možné ještě upravit každý spořič zvlášť.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Xscreensaver

  1. huskyviking říká:

    PS.: Jedna vychytávka navíc pro spořiče jako jsou Phosphor nebo Starwars si zde stáhněte DEB balíček a na tomto webu si zjistíte URL RSS pro zjišťování počasí ve vašem regionu, tu vložíte po instalaci balíčků jako správci do /usr/lib/xscreensaver/weather místo RSS pro Burgas, tam je hezky. Tutéž adresu vložíme také v nastavení Screensaveru v levé dolní části nastavení a zaškrtneme.

  2. Old Bobby říká:

    Článek je pěkná práce a xscreensaver opravdu stojí za instalaci.
    Kdo chce mít pěkný spořič, tak si skutečně má z čeho vybrat…
    Autorovi patří dík za pečlivé zpracování tématu.